Moderklubberne

Randers FC er en overbygning bestående seks randrusianske fodboldklubber. Vi præsenterer her moderklubberne Randers Freja, Dronningborg Boldklub, Kristrup Boldklub, Vorup FB, Hornbæk SF og Randers KFUM. Vil du læse mere om hver enkelt klub, skal du blot klikke på det pågældende klublogo.

Randers Freja

Randers Freja blev stiftet helt tilbage i 1898 og hører til den lille eksklusive kreds af danske fodboldklubber, der uafbrudt har spillet i Danmarksturneringen siden den blev oprettet i begyndelsen af 1940’erne.

Højdepunkterne for klubben var finalesejrene i DBUs Landspokalturnering i 1967 (1-0 over AaB), 1968 (3-1 over Vejle Boldklub) og i 1973 (2-0 over B1901) samt sølvmedaljerne i 1. division ligeledes i 1973, dengang landets bedste række, og de deraf følgende kampe i de europæiske klubturneringer, blandt andet mod mægtige tyske klubber som Hamburger SV og FC Köln – sidstnævnte var rent faktisk Randers Frejas modstander i Cup-vindernes europæiske kvartfinale. Dermed er Randers Freja en af de danske fodboldklubber, der er nået længst i europæisk sammenhæng.


Dronningborg Boldklub

DB blev stiftet i 1928 og havde således 75 års jubilæum i 2003. Inden stiftelsen havde de lokale fodboldspillere boltret sig i ”Karetmagermester Barfods Baghave”, som det så poetisk udtrykkes.

Efter i mange år at have haft status af serie 3-hold blev 1975 startskuddet til en succesfuld periode for DB med en række oprykninger, der i 1978 endte i Jyllandsserien. Højdepunktet kom i 1982 med oprykning til Danmarksserien.


Kristrup Boldklub

Legenden fortæller, at den 28. marts 1908 samledes en flok drenge i 14-15 års alderen ved Kristrup Forsamlingshus. De ville spille fodbold, og da der ikke fandtes en lokal klub stiftede de Kristrup Boldklub, eller KB som den hedder i lokalområdet. Allerede fredagen efter stiftelsen spillede klubben sin første kamp – og det blev til et klart 0-4 nederlag til Strømmen!
Siden er det gået meget bedre. I nyere tid har Kristrup Boldklub haft adskillige sæsoner i Jyllandsserien, dog langt de fleste i Serie 1.

I KB er det vigtigt, at det sportslige og det sociale går hånd i hånd. Klubben er en vigtig og aktiv medspiller i lokalområdet, hvor den gennem holdninger og handlinger gør det sjovt og attraktivt at være spillere, forældre, træner/ledere, frivillige hjælpere og sponsorer.


Vorup FB

Egentlig hed den Vorup Boldklub og blev stiftet i 1915. I 1930 skiftede den navn til Frederiksberg Boldklub – og i 1960 blev navnet endegyldigt ændret til Vorup Frederiksberg Boldklub, Vorup FB. Klubben stiftede for første gang bekendtskab med dansk divisionsfodbold i 1965, hvor det blev til oprykning til 3. division. Samme år nåede klubben sensationelt landspokalens kvartfinale, hvor klubben måtte bøje sig med et knebent 3-2-nederlag til datidens storhold fra Køge. Inden da havde Vorup FB elimineret et andet storhold, B 1903.

Derefter fulgte en ”elevatortilværelse” inden klubbens næste højdepunkt indtraf i 1996, hvor det blev til en oprykning til 2. division og hvor det blandt andet blev til nogle drabelige lokalopgør mod Randers Freja.


Hornbæk SF

Et hønsehus var det første klubhus og en græsmark med kokager, og hvad der dertil hører, blev den første idrætsplads – sådan var forholdene for Hornbæk SF, da klubben så dagens lys i sommeren 1945, hvor den blev dannet som sportsligt samlingspunkt i de to landsbyer Over og Neder Hornbæk, der begge siden hen er smeltet sammen med byen Randers.

Forholdene var helt anderledes, da klubben fejrede sit 50-års jubilæum i 1995 – flotte omgivelser præger nu aktiviteterne i Hornbæk SF.


Randers KFUM

Randers KFUM blev stiftet den 22. maj 1920, og de første mange år var præget af en del turbulens, både på det sportslige og det økonomiske plan. I dag begrænser de sportslige meriter sig til en plads i de lavere jyske serierækker – men det er nu heller ikke de sportslige ambitioner, der præger klubben i Randers’ nordlige udkant.

Det sociale aspekt har altid vejet tungt i KFUM, og klubben er kendt for et enormt socialt engagement for områdets mange unge mennesker, der har ideelle forhold på Langvang Idrætscenter med masser af plads og frisk luft til den store og fortsat støt voksende ungdomsafdeling.